Fenntartható Ember

te miből iszod a vizet?

2018. december 06. 21:26 - Susta.Man

vizespalack.jpgAmikor először kezdtem el csak vizet inni egy hónapon át, hamar rájöttem, hogy sokkal több vízre van szükségem, mint amit addig megittam egy nap. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha megvesszük a palackos ásványvizet, azt tudjuk otthon is inni, és magunkkal is vihetjük. 

Na de PET palackos megoldás nem éppen fenntartható, ezért ez manapság próbálom elkerülni, ahogy csak tudom. Számoljunk egy picit: vegyük azt, hogy naponta 3 liter vizet szeretnék meginni, egy nagyobb méretű ásványvíz 1,5 literes, tehát napi kettőt elfogyasztok. Ez 30 nap alatt 60 műanyagpalack, amit csak egyedül én termeltem. Egy négy fős háztartásban ez már 240 palack egy hónapban. És ez épp csak a napi vízfogyasztást fedezi.

Na de mi a baj a PET palackkal?

Egyrészről nagyon rövid életű, hiszen jó esetben csak egyszer használod. Mondom, hogy jó esetben, rosszabb esetben újratöltöd csapvízzel, hogy jófej legyél a Földanyával, mint ahogy én is tettem jó sokszor. Azt nem gondolod, hogy igazából ezeket a palackokat nem arra tervezték, hogy Te újratöltsd csapvízzel, hanem, hogy dobd ki a szelektívbe szépen, és vegyél újat. Minél többször használod újra ugyanis, annál valószínűbb, hogy szervezetedre mérgező anyagok fognak kioldódni a plasztikból, ahogy erről már több helyen is volt szó.

 Jó esetben tehát kidobod a szelektívbe, rosszabb esetben csak egy sima kukába (de most tényleg, tedd a szívedre a kezed..), még rosszabb esetben szemetelsz, még rosszabb esetben veszel marha drágán egy repülőjegyet Balira, lemész a gyönyörű tengerpartra, és ott lerakod. Vagy nem tudom, hogy ez hogyan sikerül, de szemlátomást ez a helyzet:

balibottle.jpg

Ezt a képet nem én készítettem, de voltam ott, és láttam a két szememmel is, hogy ez van. Bali nem hiába jár az élen a műanyag teljes száműzésében. Különbőző vállalatok szakosodtak már csak arra, hogy az óceánt minél jobban próbálják megtisztítani a műanyagtól. Becslésük szerint közel 7,2 milliárd (7 200 000 000) kg műanyag kerül az óceánba évente! 

Mit tudok tenni én? (mármint Te)

A legegyszerűbb, amit megtehetünk mi, egyszerű emberek, hogy igyekszünk kerülni a palackozott vizek vásárlását. Egyrészről Magyarországon a legtöbb helyen kiváló a csapvíz, ezt tesztekkel bizonyították, de mindenképpen iható, nem úgy, mint egyébként a világ valószínűleg nagyobb részén.

Ha viszont mindenképp ódzkodsz a csapvíztől, akkor is vannak megoldások:

  • Vehetsz például nagyobb kiszerelésű vizet. Nem a legjobb megoldás, de legalább kevesebb szemetet fogsz termelni.
  • vehetsz különböző vízszűrőket, akár olyat, amik kancsóként is funkcionálnak, vagy
  • olyat, amit közvetlenül a vízcsapra tudsz szerelni

A következő kérdés már csak, ha megvan a tiszta vized, hogy miből idd meg, miben vidd magaddal.

BPA mentes

Ez legyen a jelszavad. A BPA a biszfenol A rövidítése, ami egy ipari vegyi anyag, és a legtöbb egyszer használatos műanyagban megtalálható. Nem vagyok vegyész, de hidd el, nem akarsz ilyet enni. Ha nem melegíted az elviteles műanyag dobozban a kaját a mikróban, akkor az eldobható palackot se töltsd újra inkább.

 Szerencsére már rengeteg BPA mentes vizes palackot lehet vásárolni, itt van például ez:

71zem1_gqwl_sy879.jpg

Ha nagyon helytakarékosat szeretnél, akkor is van egy jó ajánlatom számodra, vehetsz pl ilyet:

screen_shot_2018-11-09_at_13_54_51.png

Ez nem olcsó, az 1 literes kb 25 amerikai dollár (7000 Ft) a Hydrapak oldalán (de van 750ml-es is 20$-ért), viszont nagyon masszív, és rendkívül kicsire össze lehet csukni, mikor nem használod. Csak arra vigyázz, hogy ne felejtsd véletlenül egy kuala lumpuri hotel szobájának a kicsi hűtőjében, mert akkor nagyon szomorú leszel. Egyébként nagyon tartós jószág (lehetett volna. még mindig fáj..)

Persze lehetsz ennél keményvonalasabb is, és kerülheted teljes mértékben a műanyagot, ez esetben ott vannak az üveg- és fémpalackok. Jelenleg én is egy fémpalackból tolom, amit valaki otthagyott egy helyen, ahol korábban dolgoztam. (van Isten).

A fentebb említett példák már szinte prémium megoldások, elsőre ijesztő lehet egy ekkora összeget költeni egy flakonra. Akár beruházásnak is tűnhet, és hát az is. Az egészségedbe és a közös jövőnkbe való beruházás. Jó hír, hogy ennél sokkal olcsóbban is tudsz venni BPA mentes palackot magadnak, és még jó hír, hogy ha a prémium megoldásokat választod, azok sem különösebben nagy beruházások, ha kiszámolod, hogy hány nap alatt jön vissza az ára, ha ilyenből iszol mondjuk csapvizet PET palackos ásványvíz helyett. Szerintem nem több, mint egy hónap. Onnantól kezdve pedig gyakorlatilag spórolsz vele. Plusz kevesebb szemetet termelsz, plusz jobban odafigyelsz a saját egészségedre. Ezt teszi egy fenntartható ember.

És Te mit teszel?

De nem, tényleg. Ez nem valami drámai lezárás, valami provokatív költői kérdés. Tényleg érdekel, hogy Te mit teszel? 10 emberből ma Magyarországon hányan figyelnek erre, vagy esetleg ennél még jobban? 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatoember.blog.hu/api/trackback/id/tr8514361195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2018.12.07. 20:10:25

sajnos évek óta palackos vizet iszunk, főleg, hogy imájuk a szódát. A buborékokról még le is tudnék mondani talán, az utóbbi hetekben többször próbáltam "áttérni" a -budapesti- csapvízre, de ha nem teaként készítem, akkor irtózatosan kiérződik a klór szaga és íze is, régen nem éreztem ennyire. Aztán ha jön a nyár, akkor meg végképp nehéz lesz áttérni, amikor nem teázunk egyáltalán. Talán citrommal.... De nem lehetne valahogy, hogy százezres saját vízszűrő helyett már a víztisztítóban jobban megszűrjék?

Susta.Man 2018.12.07. 20:36:30

@blasiusii: hát igen, én sem mondom, hogy sosem veszek palackos vizet a boltban, a lényeg inkább, hogy amikor lehet, akkor kerüljem el. Az valóban változó, hogy hol milyen izű a csapvíz, de én úgy tudom legalábbis, hogy a minőségével Magyarországon nincs gond. Az íz meg hát mondhatnám, hogy megszokás kérdése (is), de értem, hogy mire gondolsz.

Amúgy ami a buborékokat illeti, szódagép már létezik! :) Az is egyel jobb megoldás, mint a savas palackozott víz.

Ami pedig a vízszűrőket illeti, lehet, hogy ez megérne egy külön posztot, elgondolkodom rajta :)

aranyláz 2018.12.07. 21:02:27

Nekünk van vízszűrő kancsónk, én általában abból iszom, vagy csapvizet, de azon tényleg érződik sokszor a klór, vagy valami más. De anyám szinte csak ásványvizet iszik. Ja meg a piacon szoktam venni 100%-os termelői gyümölcslét, és azt higítom vizzel.

rohadjonmegmindenpolitikus 2018.12.07. 21:22:23

Én (és a kedves családom) abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megveszem a karton ásványvizet egyszer, és utána egy fél évig vagy tovább (attól függ mennyire használódik el a palack) utántöltöm kiváló forrásvízzel. Most is van egy tucat itthon. Persze inni üvegpohárból iszunk.

oldalas 2018.12.07. 21:49:25

hagyjuk már ezt, hogy kiváló a csapvíz, a 100 éves vezetékekben annyi undormány van, hogy az hihetetlen, a palackok újratöltése csak akkor jó, ha rendszeresen elmossuk, de fogadni mernék, hogy az ilyen emberek nagyrésze ezt nem teszi meg rendszeresen, hisz úgy is csak víz van benne, a jó megoldás a szűrő és szódastream lehet, én megveszem a palackosat, de kb még soha nem dobtam kis szemetesbe, mind megy szelektívbe űjrahasznosulni, persze a sok szállítás így is káros marad a környezetre

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.07. 22:07:50

@Susta.Man: Én speciel üvegpohárból. Akik a buszon folyton a hónuk alatt cipelik a vizesüveget, azoktól néha kedvem lenne megkérdezni, hogy milyen hosszú utazásokat tesznek, hogy víztartalékot is kénytelenek magukkal vinni, mint a sivatagi felderítők. Ha egy órát nem bír ki a szervezet vízpótlás nélkül, az már egészségi probléma. Aztán amikor megérkezik, feltankolhatja magát.

Aki naponta három liter vizet megiszik, annál már felmerülhet a cukorbetegség gyanúja vagy egy lassú vesekárosodás lehetősége. Vagy annyi vízhajtó anyagot fogyaszt, amennyi mellett igazán etörpül az a probléma, hogy egy órát vízivás nélkül hogy lehet elviselni megöregedés nélkül.

"Minél többször használod újra ugyanis, annál valószínűbb, hogy szervezetedre mérgező anyagok fognak kioldódni a plasztikból"

Először is az erre bizonyítékként linkelt cikkben erről szó sem esik, csak arról, hogy ha az üveget nem mosod ki, akkor gyűlik benne a szutyok. Ki kell mosni.

Másodszor: az oldás egy eléggé kiismerhető kémiai jelenség. Az oldás sebessége adott anyagoknál az oldat relatív telítettségétől függ, a mennyisége ezen kívül az időtől. Ha élelmiszer-egészségügyi sötétzöld szervezetek nem verik ki a balhét azért, mert a fél évig lezárva heverő palackos víz tele van káros anyagokkal, akkor nehéz elképzelnem, hogy ha a pár hónapos palackot még egy hónapig mindig feltöltöm, akkor már káros – vagy akár kimutatható – mennyiségű káros anyag oldódik ki a palackból. A tenger durván sós és algás vizében hónapokat töltő palackok rémképét nem kell állandóan maga elé képzelnie annak, aki egy PET palackból iszik. Ha mégis ennyire rettegsz, akkor hordj magaddal egy régimódi tejeskannát, azzal a nagyanyám nyolcvankét éves kort ért meg.

Azt végképp nem értem, hogy miért kell az egész napi vízmennyiséget palackból fogyasztani. Ha postai kézbesítő vagy parkolóőr vagy, akkor rendben, bár otthon azért szerintem akkor is akadhat egy pohár.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.08. 00:51:47

OFF

"Ha viszont mindenképp óckodsz a csapvíztől"

Tudom, hogy nyelvtannácinak tartasz, de ezt már nem tudtam megállni. Helyesen: ódzkodsz.

Az egyébként tartalmas cikk megérdemelt volna egy helyesírás-ellenőrzést.

ON

Én bizony többnyire palackozott szénsavas ásványvizet iszom. Nemrég sikerült beszereznem 50 liter házi préselésű alma- és szőlőlevet - most tele vannak velük a hűtőszekrények, mert 2-3 fokon kell tárolni -, azóta főleg ezeket iszom 2-3-szoros csapvizes hígításban, így nem érezni már a csapvíz pocsék ízét. Sajnos eredeti töménységben hasmesédt okoznak nálam.

Mostanában gondolkodom egy több fokozatú vízszűrő beszerzésén, A házba eleve egy 5 mikronos szűrőn jön be a víz, de a vasíz sajnos megmarad. Egy ilyen több fokozatú szűrő csak ivóvíz céljára szűr, 5m3 után cserélni kell a szűrőket, de főzéshez is hónapokig elég lenne.

Az ásványvízfogyasztás sajnos ezután is megmaradna, mert a szódapatronok pofátlanul drágák, akkor már inkább a tiszta buborékos ásványvíz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.08. 00:54:43

@Androsz:

"nehéz elképzelnem, hogy ha a pár hónapos palackot még egy hónapig mindig feltöltöm, akkor már káros – vagy akár kimutatható – mennyiségű káros anyag oldódik ki a palackból."

Így igaz. A bolti PET palackban hónapokig áll a víz, ehhez képes semmi nem fog kioldódni belőle, ha naponta újratöltöm. Amit meg is teszek, mert csak hűtve iszom vizet, a csapvíz nekem nem elég hideg.

Schmetterlingi 2018.12.08. 05:38:45

@Androsz: én 2 okból iszom otthon is a csapvizet palackból (nem ásványvizest töltök újra, hanem az itteni fotón lévö BPA mentes palackom van nekem is).
Egyrészt, mert ha abból iszom, akkor pontosan tudom a nap végén is, hogy mennyit ittam, a poharakat nem számolgatom, igyekszem figyelni a megfelelö folyadékbevitelre.
Másrészt, nem tudom az okát, ha palackból iszom, akkor eleget iszok, míg ha poharanként, és nincs szem elött az üevegem, akkor egyszerüen elfelejtek inni, és néha a nap végén jut eszembe, hogy hoppá, ma alig ittam valamit....
Mivel napi szinten látom, hogy mennyi vesekárosodott idös ember van, próbálok nem arra a sorsara jutni.´
A 3 Liter akkor van meg, ha aznap sportoltam is, egyébként megragadok a 2-2,5 liternél, de persze a mennyiséget sok minden befolyásolja még ezen kívül is, pl. nyáron nyilván jobban csúszik.
Na remélem kaptál választ pár miértedre.

A probléma az, hogy a legtöbb ember csak akkor iszik, ha szomjas, már pedig akkor böven alatta marad az ajánlott folyadékbevitelnek....

_B_ 2018.12.08. 07:48:36

baromi jó marketingje van ennek az aranyárban mért BPA mentes kulacsnak.
de miért nem fém kulacsból isztok? netán üvegből? azok környezetbarát anyagok, és nem csak BPA de más sem oldódik ki belőle. a műanyagot ahogy eszi az UV egyre inkább "szétesik", és apránként megjszod.

kukaberci 2018.12.08. 07:55:24

Fenntarthatóságot hirdető ember kiváltja a pet palackot, de az autónál kétszer szennyezőbb repülőgéppel csapat mindenfelé.

Értem.

midnightcoder2 2018.12.08. 07:58:21

Nyilván lehet találni olyan helyeket az országban ahol a csapvíz kiváló, de ez még egy településen belül sem igaz. Pl. ahol most lakunk Pesten ott tényleg jó, az előző helyen eleinte jó volt, aztán pár év múlva már füstölt a klórtól. Ahogy az anyósnál is, a vizespohárból úgy egy-két perc után lehet inni, addigra megy ki belőle a klór és változik tejfehérből átlátszóvá. És gondolom, hogy nem azért van beletéve a klór mert arra gondoltak hogy majd kiöntjük a tóba és a békák koncertjéhez jól jön majd egy kis műfüst, hanem mert tele van szmötyivel amit így próbálnak semlegesíteni.

midnightcoder2 2018.12.08. 08:00:19

@kukaberci: És ez még mindig jóval kisebb baj, mint Pl. az óceánokon közlekedő sok-sok teherhajó. Amik persze rég mehetnének atommeghajtással, ha nem lennének zöldek hogy megmentsék a világot.

ComLo 2018.12.08. 08:27:43

Azért Indonéziában élve, erősen cáfolnám a képet ... egyrészt ha Balira mész, a túristák által látogatott partokat takarítják. Ez a látvány inkább elhagyatottabb partrészekre jellemző, akkor ha az áramlatok úgy alakulnak, és sok szemetet mos partra a víz. De akkor ez a világon bárhol lehet.
A másik hogy Balin (meg úgy általában Indonéziában) rohadtul nem járnak élen a münyagszemét ellen. A témában pedig kifejezetten nem jó példa Bali: a csapvíz nem biztonságos, mindenki palackozott vizet iszik.

EJoco 2018.12.08. 13:22:52

Beszarok halljátok, hogy a XXI. században már senki nem tud normális pohárból csapvizet inni Magyarországon.

Az én üvegpoharam garantáltan BPA mentes és tartok egy ugyanilyet a munkahelyemen is, na meg a konyhaszekrényem is tele van ilyen múltbéli eszközökkel.

A poharak kb 200,- kerülnek darabonként. Ha eltörik, akkor veszünk újat.
A víz 600,- körül van csatornadíjjal együtt 1000 literenként. A BPA mentes kulacs árából hányezer liter vizet ihatok meg az ósdi poharamból?

De hát én még a Kádár korszak szülötte vagyok. Én még palavesszővel írtam palatáblára gyerekkorombam és anyám is megtanított pohárból inni a cuclisüveg helyett.

Megérett az emberiség a pusztulásra!

szepipiktor 2018.12.08. 14:07:28

Azért az ökoterroristák már nem is leplezik az valódi céljaikat.
Ez az "fenntartható" poszt valójában egy direktmarketing alapú reklám!
Itt nem a PET palackokról van szó, hiszen akkor én is azt kérdezem, miért nem iszol pohárból csapvizet?
Hiszen már a PET palackos kamuvizek is csak átverések.
De nem, itt x dollárért konkrét fogyasztási termék van ajánlva!
A mai világunk pusztulásáért elsősorban a sok agyhalott neoliberális aktivistaszekta a felelős, akiket a globalizált marketing bekebelezett és bolsevik, neomarxista elveek mentén kiabálják a világta a kotelező gondolataikat.
Ami ugye valójába: FOGYASSZ!
Aki nem érti, javaslom nézze meg a South Park legfrissebb epizódját, a 22/08-ast, ebben kőkeményen van kifigurázva a mobilapaú, kamuegészségügyis problémás marketing alapú PC, feminizmus és minden, itt már Buddha-dobozzal ábrázolva.
A világ legveszélyesebb embere, a pénzel kimosott agyú fogyasztó, a gazdasági lobbi idelógiai alapok mögé rejtett kiszolgálói.
A PET palack káros! VEGYÉK X-féle terméket Y dollárért
A fenntartahatóság miatt...

szepipiktor 2018.12.08. 14:11:10

@midnightcoder2: OK, de itt nem a vízről van szó, hogy iható-e vagy sem!
Itt a környezetvédelem mögé bújtatott kereskedelmi reklám a lényeg.
OK, ne PET palackból de miért nem pohárból, lavórból, jkárvól tenyérből stb.
Itt egy terméket hirdetnek, miközben a környzetevédelemre hivatkoznak!
HAZUDNAK!
Gondolj bele, ezek miatt már nincs szénsavpatron, így nem tudsz otthon szódát csinálni a föccshez, hanem VEGYÉL BUBISVIZET! És most már a palack helyett X dollárért valami kamuszart!

ételizésítő 2018.12.08. 15:46:48

Óckodsz?
Hol a faszomban tanultál te magyarul?

Egyébként meg Balin gondolom, nem gyalog voltál, úgyhogy akkor kuss legyen a környezetvédelmi sötétzöld dumával.

ételizésítő 2018.12.08. 15:56:10

@blasiusii:
Klórral fertőtlenítik a vizet, hogy ne kapjál tífuszt.
Ha hagyod állni fél órát, a klór kimegy belőle.

@midnightcoder2:
Na igen, az atomenergia ellen küzdőket elvinném egy derült, de hideg téli napon Gyöngyös felé, hogy lássák, mekkora felhő van Mészáros Lőrinc visontai erőműve fölött az abból (valószínűleg mindenféle szűrő nélkül) ömlő füst miatt. Nagyjából 15x15 km-en, amikor sehol máshol felhőnek a leghalványabb nyoma sincs.

Susta.Man 2018.12.08. 16:14:44

@aranyláz: mármint a vízszűrő kancsó használata után is kiérződik még a klór? Mi a tapasztalatod/véleményed egyébként a kancsóról?

Susta.Man 2018.12.08. 16:22:50

@Schmetterlingi: Köszönöm Schmetterlingi!! kb. a kommentelők közül Neked ment át egyedül a lényeg!

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.08. 17:31:33

A csapvíz iható. Ha nem ízlik, akkor van lehetőség felforralni és lehűteni, úgy általában jobb az íze. Lehet szűrőkancsót használni, Csak a szűrő maga is egy környezetszennyező hulladék a végén, mert teli van minden féle káros anyaggal. Maga a szén, ami megszűri a kancsóban a vizet, és műanyag tok, amiben van.

Legjobban bevált módszer 1-2-3 üvegpalackba reggel vizet tenni, másnap reggel lehet látni mennyi fogyott 24 óra alatt.

Egy biztos, aki nem iszik eleget, az sokat szenved, mert az emésztés vegyi folyamat, amihez a víz nélkülözhetetlen. Ezért egészséges dolog evés után leküldeni egy pohár vizet/folyadékot.
Sok ajánlást olvastam már arról, hogy mennyi a testsúlykilogrammonkénti napi szükséglet, de nekem legjobban a napi két liter folyadék vált be. Télen-nyáron. Ezt a nyári izzadós hónapokban még lehet fejelni, de általában aki nem megy a napra, annak nincs szüksége több folyadékra, mint más időszakokban. Mostanság a nyári nap olyan, hogy az érzékeny ember igyekszik kerülni.

Én óckodok beleszólni a nyelvészek dolgába, de sok olyan megfogalmazást találtam a neten, ahol bizony így írták. Mármint az eccerűk, akik nem nyelvészek, csak beszélik, és írják a saját nyelvüket.;D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 17:59:47

@Schmetterlingi: A sportolással és fizikai munkával veszített víz pótlása, illetve alkalmanként a test hűtéséhez szükséges víztöbblet már külön ügy. Ahogy te is írod, a 3 liter már túlzás, 2 liter is elég lehet. És ami tényleg fontos: úgy néz ki, hogy valóban nem elég a szomjúságérzetet követni, érdemes óránként legurítani egy kis pohár vizet, rutinból. (Es elfelejteni azt a marhaságot, amikor gyógyszereket és egyéb efféléket víz nélkül vesznek be.)

Susta.Man 2018.12.08. 19:30:18

@Androsz: "És ami tényleg fontos: úgy néz ki, hogy valóban nem elég a szomjúságérzetet követni, érdemes óránként legurítani egy kis pohár vizet, rutinból." - igen. És feltételezem, sokan ezért hordják a hónuk alatt sokan az akármilyen anyagból készült vizespalackjukat. Mert lehet, hogy Magyarországon nem lehet lépten nyomon ingyen vízhez jutni, és mondjuk nem akarnak napi 3-4x egy fél literest venni a boltban.

Susta.Man 2018.12.08. 19:30:58

@látjátok feleim szümtükkel: minden szavad arany. köszönöm szépen!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 19:52:25

@Susta.Man: "Mert lehet, hogy Magyarországon nem lehet lépten nyomon ingyen vízhez jutni"

De miért, hát hol járkálnak ezek az emberek? Ivóvíz van otthon, van a munkahelyen, van az iskolákban, van a szórakozóhelyeken, van vendégségben, falun még utcai kutak is vannak, sokszor artézi vízzel. Ha esetleg valamelyik ÍZE nem tetszik, azt vegyük külön, mert akkor nem azért járnak palackkal a hónuk alatt, mert nem jutnak vízhez, hanem mert csak a hazait szeretik. Vagy ha valaki csak a palackosat szereti, akkor vegyen azt, ha akar, de akkor ennek kapcsán sem az egészségességről, sem a környezetvédelemről nem érdemes vitázni, mert másról van szó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.08. 20:01:39

@kukaberci:

"az autónál kétszer szennyezőbb repülőgéppel"

Erre valami bizonyítékot tudsz adni?

Susta.Man 2018.12.08. 20:10:52

@Androsz: konkrétan az artézi vizet személyes véleményem szerint nem lehet nem szeretni :) Viszont ha mondjuk nem falun vagyok, és nem találok kék kutat a városban, nem dolgozni, vagy iskolába megyek éppen, akkor mi a helyzet? Mert akkor szerintem nincs ivóvíz. Vagy legalábbis nem lépten nyomon. 5 helyet nem tudnék felsorolni Budapesten most hirtelen... De ha Te igen, az pl egy tök jó információ lenne mindenkinek: "hol van elérhető ingyenes ivóvíz a városban?"

szórakozóhelyeken? mikor próbáltad legutóbb?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.08. 20:20:53

"Jó hír, hogy ennél sokkal olcsóbban is tudsz venni BPA mentes palackot magadnak"

Tudok bizony, nálunk a falusi boltban is van a régről ismert ún. csatos üveg. Abból aztán tényleg semmi nem oldódik ki, és nem drága.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.08. 20:23:50

@Androsz:

Sajnos egyre kevesebb helyen tudsz vízhez jutni. Szép példa a Margitsziget, ahol az árusok legnagyobb örömére már évekkel ezelőtt megszüntették a legtöbb - vagy az összes? - ivókutat,

Susta.Man 2018.12.08. 20:24:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy írtam is: "Persze lehetsz ennél keményvonalasabb is, és kerülheted teljes mértékben a műanyagot, ez esetben ott vannak az üveg- és fémpalackok." szépjóéjt

Susta.Man 2018.12.08. 20:25:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a futópályán van 1-2, arról tudok.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.12.08. 21:39:43

@Susta.Man: "Viszont ha mondjuk nem falun vagyok, és nem találok kék kutat a városban, nem dolgozni, vagy iskolába megyek éppen, akkor mi a helyzet? Mert akkor szerintem nincs ivóvíz. Vagy legalábbis nem lépten nyomon."

Aha. És te mennyi időt bírsz ki ivás nélkül? Mert lehet, hogy a probléma magja csak ennyi. Én kibírok ám egy egész mozifilmet is ivás nélkül, de tudom, hogy sokan szörcsögnek el egy liternyi cukros levet is a film feléig, szóval lehet, hogy én vagyok szuperember. Lépten-nyomon én sem találok ivóvizet, de ki szoktam húzni a következő oázisig.

Rendben, szokás dolga. Van, aki csak attól szomjas lesz, ha eszébe jut, hogy nincs nála vizespalack. Vannak olyan nők, akik azt hiszik, hogy ha nem lötyög víz a bendőjükben, akkor máris dehidratálódnak, és elkezdődik egy visszafordíthatatlan ráncosodási és izomsorvadási folyamat. Legyen ez a legnagyobb bajunk egymással. De amiről a poszt szól, vagyis hogy egészségtelen egy műanyag palakot vízzel utántölteni, legalább ezt az ideges elképzelést húzzuk ki magunknak a mindennapi lelki bajok listájáról.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.08. 21:57:45

Nem túl régen a neten olvastam, hogy a műanyag flakonokból történő ivás sok bajt hordoz magában, mert a száján megtapadnak a bacik. Mondjuk én már gyerekkoromban sem szerettem a kanna fedeléből inni csak akkor, ha volt rá mód, hogy előtte elmossam, kiöblítsem.

P806 2018.12.09. 02:27:49

@Susta.Man: Artézi víz pl. a sztárolt szentkirályi is, csak szólok...

Az ásványvízhez annyi köze van, hogy ráírják, miután sikeresen levitették 1000 mg/l-ről az oldott ásványi anyagok határértékét 500 mg/l-re... :-))
Boltban kapható és ásványvíz a visegrádi és a kékkúti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.09. 08:55:35

@P806:

A grafikonod semmit nem ér, mert NEM tünteti fel azt a nem lényegtelen körülményt, hány utassal számoltak. Ha ui. 4-gyel, netán 5-tel számol, akkor erősen csal, mert ritka az olyan eset, amikor egy autóban minden ülésben ül utas. Természetesen ugyanez áll a repülőgépre is, de azok valószínűleg jobb átlagos helykihasználtsággal repülnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.12.09. 08:59:22

@látjátok feleim szümtükkel:

"mert a száján megtapadnak a bacik."

Leginkább persze azok, amelyek a te szádról kerülnek oda vagy a környezetből a te szádra is rákerülnek. Közös üveget/flakont/poharat meg egyébként sem tanácsos használni.
süti beállítások módosítása