Fenntartható Ember

mit olvass jövőre? - olvasólista 2019

2018. november 30. 10:57 - Susta.Man

willsmithreading.jpg

Az, hogy olvasni jobb dolog-e, vagy tévét nézni, vagy a kelleténél többet lógni a social media-n, nem is lehet kérdés. Mégsem mindig könnyű, legalábbis nekem sokszor nem könnyű, hiába tudom teljesen biztosan, hogy melyiket kellene választanom. Persze vannak az igazi könyvmolyok, akik nem is tudják valószínűleg elképzelni, hogy hogy tudnak a többiek annyi sorozatot nézni, mikor olvashatnának is! Na, hát én biztosan nem ilyen vagyok.

Maximum egy közepes erősségű könyvmoly vagyok. Egy olyan 4/10-es. Könyveket venni például nagyon szeretek. Az mondjuk hármat kitesz a 4-ből.

Viszont abban meggyőződésesen hiszek, hogy ez az arány javítható, az olvasásba pedig újból és újból bele lehet (és kellene) szeretnünk. Nem mindig egy könnyű folyamat, tudatosság és eltökéltség is szükséges hozzá. De a saját bőrömön tapasztaltam, hogy lehetséges.

Vedd figyelembe, hogy vannak könyvek, amik jobban érdekelnek, vannak ami kevésbé. Amik érdekelnek, le sem tudod tenni, amik érdekelnek, de olvasva nagyon döcögős, azzal csak szenvedsz. Azt mondom, ha ilyenbe botlasz, tedd félre, és haladj tovább. Kezdj bele egy másikba. Később még visszatérhetsz, és ki tudja, lehet, hogy akkor teljesen más szemmel látod majd.

Az alábbiakban közzéteszem azt az olvasólistát, amit magamnak tervezek a következő körülbelül fél évre. 11 könyv. Két hetente egy könyv, mert nem olvasok túl gyorsan. De ennek is nagyon örülni fogok :) Sokkal több könyv van a kívánságlistámon, ez egy válogatás a teljesség igénye nélkül. Mivel saját ajánlót nem tudok hozzájuk írni, mivel még nem olvastam őket, ezért a könyvek hivatalos fülszövegeit másoltam ide, kiemelve azokat a gondolatokat, amik leginkább felkeltették az érdeklődésem. Mikor végzek egy könyvvel, pár mondatban azért majd összefoglalom, hogy mit tanultam belőle, vagy hogy tetszett :)

Az utolsó könyv mibenléte még kérdéses. Szeretném, ha Te is ajánlanál nekem egy könyvet. Amelyik a leginkább meggyőző, az lesz az 11. könyv. Írd be a kommentbe! Vagy: ehhez létrehozok egy poll-t (egy mit??), amit ide kattintva érhetsz el (ehhez először csatlakoznod kell a csoporthoz).

Esetleg ez egy olyan könyv is lehet, amit még ugyan nem olvastál, de nagyon szeretnél, és nagyon régóta tervezed.


1. Stephen R. Covey - A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

covers_370521.jpg Világhírű könyvében Stephen R. Covey elvközpontú oldalról közelít a személyes és szakmai problémák megoldásához. Lényeglátó megfigyeléseivel és briliáns anekdotáival lépésről lépésre mutatja meg, hogyan juttathatjuk érvényre életünkben a 7 alapelvet, melyek biztonságot adnak a változások kezelésében, bölcsességet és erőt a lehetőségek kihasználásában.

Stephen R. Covey nemzetközileg elismert vezetési szakértő, szervezetfejlesztési tanácsadó, a FranklinCovey cég társelnöke. Életműve az elvközpontú élet és az elvközpontú vezetés tanítása. A Harvardon diplomázott, doktorátust a Brigham Young Egyetemen szerzett, ahol a szervezeti magatartás és az üzleti vezetés professzoraként dolgozott. Utah államban, a Sziklás-hegységben él feleségével, Sandrával és családjával.

„Időről időre megjelenik egy olyan könyv, amely nemcsak az olvasók életét változtatja meg, de magána kultúrán is ott hagyja nyomát. A 7 szokás ilyen könyv." DANIEL PINK, az Eladni emberi dolog szerzője

„Covey mesterműve nem a világot váltotta meg, hanem sokmillió olvasója gondolkodását befolyásolta, akik békésebb hellyé tehetik és teszik is bolygónkat, növelve a jólétet, a felkészültséget és a céltudatosságot." WARREN BENNIS, az On Becoming a Leader szerzője, a menedzsment tudományok professzora, Kaliforniai Egyetem


2. Sólyomi Dávid - Osztalékból szabadon

covers_370521.jpgÉpphogy kijössz a nehezen megkeresett havi fizetésedből? Aggodalommal tekintesz a jövőbe? Azt hiszed, az anyagi függetlenség számodra csak elérhetetlen álom? Hidd el, nem a pénz a valódi akadály!

Aktív éveink alatt bőven többet keresünk és költünk el „nem megélhetésre”, mint amennyiből a könyvben részletezett rendszer segítségével elérhető az anyagi függetlenség. A megfelelő tudásra és konkrét tervre ugyanakkor szükség van, ezeket magabiztosan alkalmazva érezhetően és mérhetően egyre közelebb jutunk a célunkhoz. Lehet ennél erősebb motivációt találni a megtakarításra és befektetésre?

Könyvemmel a hosszú távú, tudatos vagyonépítés lépésről lépésre követhető, évszázadok óta működő, bárki által alkalmazható rendszerét adom át tökéletesen közérthető formában. Ezzel helyére kerül a pénzügyi kirakó hiányzó eleme: a kemény munkával megkeresett pénz végre kiszámítható és évről évre növekvő passzív bevételt termel, egyre elérhetőbb közelségbe hozva a pénzügyi szabadságot.

„A könyv jól megírt, egyszerű, követhető és logikus receptet ad. Kezdő és haladó befektetőknek egyaránt ajánlott olvasmány!” Korányi G. Tamás, a napi.hu főszerkesztője

„Akik képesek hosszú távon gondolkozni, és nem sajnálnak heti néhány órát a befektetéseikre fordítani, azok itt megtalálják, amit keresnek. Megéri komolyan venni a könyvet és a szerzőt is.” Bán Zoltán, a Net Média Zrt. (Portfolio.hu) vezérigazgatója

„Amit az Olvasó a kezében tart, az hiánypótló alapmű. Nem mellesleg letehetetlenül izgalmas.” Vietorisz Szilvia és Szalay Ádám személyiségfejlesztők, sikerkod.hu


3. Daniel Goleman - Fókusz

covers_434886.jpgDaniel Goleman mintegy két évtizede kíséri figyelemmel, milyen forradalmi, a mindennapi életünkben is hasznosítható újdonságok és felfedezések jelennek meg a humántudományok területén. Legújabb könyve az emberi figyelemmel kapcsolatos tényeket és tévhiteket veszi sorra, az összpontosítástól kezdve a szelektív figyelmen át, egészen az empátiáig. Szerteágazó területekről hozott példák sora bizonyítja, hogy a kiválóan teljesítő emberek a figyelemnek mindhárom altípusát (befelé irányuló, másokra irányuló, külső fókusz) tudatosan és összehangoltan alkalmazzák.

Praktikus tanácsok és kutatási eredmények sora segít megértenünk, hogy a jól megélt élet, az iskolai és a munkahelyi siker, de még a globális problémák kezelése is azon múlik, mire és hogyan figyelünk, vagyis hogyan irányítjuk „titokzatos képességünket” a FÓKUSZUNKAT.


4. Nick Hornby - Pop, csajok, satöbbi

covers_370521.jpg„Ha férfi vagy, el kell olvasnod ezt a könyvet, aztán elolvastatnod a partnereddel is…” írta Nick Hornby regényéről egy angol kritikusa. És a tanácsát sokan meg is fogadták, hiszen a Pop, csajok, satöbbi az utóbbi évek angol irodalmának egyik legolvasottabb, legnépszerűbb könyve. Rob Fleming, a harmincöt éves popzenerajongó, poplemezgyűjtő, poplemezboltos történetében, boldog és boldogtalan szerelmeiben, szexuális hőstetteiben és leégéseiben, fájdalmas szakításaiban és olykor Woody Allent idéző szerencsétlenkedéseiben bizonnyal sokan ráismernek a saját életükre – és jólesően kinevetik a főhőssel együtt saját magukat is. Nick Hornby ugyanis egyre terebélyesedő sikerét leginkább egészen utánozhatatlan humorának és öniróniájának köszönheti. Egy szó mint száz: ha férfi vagy (vagy nő, aki szeretné megismerni a mai férfiak mafla, gyötrődő lelkét), ha voltál már szerelmes (vagy leszel), ha valaha elhagyott a partnered (vagy te hagytad el őt), ha szereted a popzenét (bár akkor is, ha nem), ha még kezdő vagy, és szeretnéd tudni, milyen megpróbáltatások várnak rád a szexben és a szerelemben, vagy ha már túl vagy sok mindenen, ha olykor a szexet zűrös dolognak érzed, máskor meg az egyetlen örömnek az életben, ha olykor elfog a halálfélelem, ha sehogy sem sikerül felnőnöd, ha néha szörnyen elcseszed az életed… akkor el kell olvasnod ezt a könyvet.


5. Daniel Goleman - Érzelmi intelligencia

710339_3.jpgMeghatározza-e az IQ-nk a sorsunkat? Korántsem annyira, mint hinnénk. A kötet bemutatja, mely tényezőkön múlik, ha magas IQ-val bíró emberek csúfos kudarcot vallanak, a szerényebb adottságúak ezzel szemben meglepő sikereket aratnak. E tényezőből rajzolódik ki egy másfajta okosság, amit a szerző érzelmi intelligenciának nevez, s amibe beletartozik az önismeret, az önuralom, a kitartás, a beleérző képesség a társas kapcsolatokban való jártasság. Az állja meg kiválóan a helyét a való életben, aki mindennek nincsen híjával. De nincs veszve semmi! Az érzelmi intelligencia fejleszthető.


6. Yuval Noah Harari - Sapiens

covers_370521.jpgA tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá... A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk.


7. Yuval Noah Harari - Homo Deus

covers_434886.jpgLegyőztük a pusztító éhínséget. 
Megfékeztük a gyilkos járványokat. 
Véget vetettünk az öldöklő háborúknak. 
De mihez kezdjünk ezek után? 
Kíséreljük meg legyőzni az öregedést? 
Próbáljuk meg kicselezni a halált? 
Tegyük az embert istenné?

A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár, Yuval Noah Harari elgondolkodtatóan és világosan vázolja fel az emberiség lehetséges jövőit, és hogy miként válhat a Homo sapiens Homo deusszá.


8. Ayn Rand - Veszett világ (Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?)

covers_512510.jpgAyn Rand korszakalkotó regénye – amely először 1957-ben jelent meg – több mint négy évtizede bestseller, és egyúttal intellektuális mérföldkő. Olyan emberről szól, aki azt mondta, hogy megállítja a világ motorját – és megtette. Vajon pusztító vagy a legnagyobb felszabadító volt? Miért kellett az ellenségei helyett azokkal megvívnia a csatáját, akik leginkább hiányolták – és miért kellett legkeményebb csatáját az ellen a nő ellen megvívnia, akit szeretett? Mi egyáltalán a világ motorja – és minden ember hajtóereje?

Ez a roppant távlatokat átölelő regény emberi életek és sorsok bámulatba ejtő panorámáját tárja elénk: az értéktelen világfivá váló teremtő géniusztól… a nagy acélgyárosig, aki nem tudja, hogy saját pusztulásáért dolgozik… a filozófusig, aki kalózzá válik… a zeneszerzőig, aki megdicsőülése éjszakáján mond le a karrierjéről… a nőig, aki egy transzkontinentális vasutat irányít… a pályaudvar alagútjainak legalacsonyabb pályamunkásáig.

Az emberfeletti hősök és gazemberek kavalkádja, a jó és a rossz feltornyosuló kérdéseit feszegető Veszett világ Ayn Rand mesterműve. Ez a regény valóságos filozófiai forradalom, akció-thriller formában elbeszélve.


9. Cesar Millan · Melissa Jo Peltier - Hogyan neveljünk tökéletes kutyát (Kölyökkortól a fiatal felnőttkorig)

covers_512510.jpgAz egyetlen könyv, amelyre szükséged lesz egy boldog és egészség kölyökkutya felneveléséhez. A National Geographic Channel „A csodálatos kutyadoki” című sorozatának sztárjától és nagy sikerű írójától.

Cesar Millan, a kiváló kutyaviselkedési szakember üzenete mindazok számára, akik kiskutyát terveznek magukhoz venni, vagy akik már belefogtak egy fiatal kutya nevelésébe az, hogy igenis fel lehet nevelni a tökéletes kutyát! Minden az első egy-két évben elvégzett helyes megalapozással kezdődik.

Miközben a könyv oldalain Cesar Millan megosztja velünk a négy különböző fajtájú kölyök felnevelése során szerzett részletes tapasztalatait, úgy érezhetjük magunkat, mintha ott állna mellettünk, és saját személyes szakértőnkként segítene nekünk és a kutyánknak közös életünk első napjaitól kezdve.

A „Hogyan neveljünk tökéletes kutyát” jó néhány hasznos és új információt tartalmaz a kölyök- és kamaszkorú kutyák nevelésével és igényeivel kapcsolatosan. A Cesar barátságos, könnyen befogadható stílusában íródott könyv választ ad a leggyakrabban feltett kérdésekre, valamint segít, hogy egy egész életre szóló szeretetteljes és kielégítő kapcsolatot tudjunk kialakítani hűséges barátunkkal.


10. Ryan Holiday - Az ego az ellenség (Pusztítsd el az egódat. Mielőtt ő pusztít el téged.)

covers_512510.jpg"Egy szó, amely összetörte fiatal géniuszok karrierjét.

Egy szó, amely miatt hatalmas vagyonokat pazaroltak el és virágzó vállaltok dőltek romba.

Egy szó, amely sok-sok nyomorúságért és szégyenért felel.

Ez a szó – az EGO.

Az EGO az ellenség! Az alkalmazkodóképesség, az ambíció és a siker ellensége. Mert amikor 160-nal száguldasz egy szabálytalanul előző kocsi után azért, hogy durvaságokat vághass a fejéhez, amikor összeveszel a legjobb barátoddal semmiségeken, amikor nem hívsz fel valakit, akit szeretsz, mert arra vársz, hogy ő hívjon fel – az egód játszik veled.

Ryan Holiday világsikerű könyve megmutatja, hogyan ismerheted fel tetteid mögött a saját egódat, amely sokszor arra kényszerít, hogy érdekeid ellen dönts. Ha felismered, az első és legfontosabb lépést már megtetted! Az egódat el kell pusztítanod. Vagy ő pusztít el téged."

Ryan Holiday több világsikerű mű szerzője. Texasban él, a Columbia Egyetemen tanít. Könyvei szerte a világon alapművek lettek, Thaiföldtől az Egyesült Államokig, Vietnámtól Franciaországig.


11. ??? - ???

covers_512510.jpgAJÁNLJ EGY KÖNYVET! Melyik az a könyv, amit olvastál, és igazán nagy hatással volt Rád, és úgy gondolod, mindenképpen el kellene olvasnunk. Úgy érzed, mindenkinek el kéne olvasnia! ;)
Ha tetszik valaki más ajánlata, szavazz arra (is). 
Tölthetsz vel borítót, de nem muszáj.
Nem fontos, hogy magyar nyelvű legyen a könyv.Esetleg ez egy olyan könyv is lehet, amit még ugyan nem olvastál, de nagyon szeretnél, és nagyon régóta tervezed.

Írd be a hozzászólásokhoz a könyvedet! Vagy:

Ide kattintva elérsz egy Facebook közvélemény kutatást (!), és beírhatod a javaslatod ;) (ehhez először csatlakoznod kell a csoporthoz.)

 


 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatoember.blog.hu/api/trackback/id/tr9814374987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melki 2018.11.30. 19:17:50

Nekem a 7 habits of Highly effective people annyira nem tetszett. Van benne 1-2 jó ötlet, de nekem túl sok újat nem mondott.

Ilyesmi témában amit javasolnék az idei könyveimből:
- Charles Duhigg: The power of habit
A szokások tudományos oldaláról szól, mi történik az agyadban, mi a jó stratégia egy új szokás kialakítására/megváltoztatására stb. A könyv első harmada szerintem nagyon jó, a maradék már inkább repetitív. Például tök érdekes, hogy ha valakinek olyan betegsége van, hogy csak az élete utolsó pár percére emlékszik, akkor is képes új szokásokat kialakítani.

- Chris Bailey: The productivity project
1 évig kísérletezgetett mindenfélével azt kutatva, hogy hogy lesz a legproduktívabb. Kipróbálta milyen extrém sokat (80+) órát dolgozni, milyen ha végtelen időt tölt meditálással és még sok mást, erről írta le a tapasztalatait, illetve persze hivatkozik csomó kutatásra közben.

- Hal Elrod: Miracle morning
Kevésbé tudományos, viszont elég könnyű olvasmány és segíthet nekilátni jó szokásokat felszedni. Illetve ez a legrövidebb ebből a 3-ból. :)

Amúgy köszi a konyvajánlót. :)

Susta.Man 2018.12.01. 16:46:46

@Melki: Wow! Köszi szépen az ajánlót! A Duhigg könyv egyébként megvan otthon (a szokás hatalma, ha jól rémlik), az mindenképp a bővített listámon van már :)

A másik kettőt viszont nem ismertem, szóval nagyon nagyon köszönöm!

Azért adok egy esélyt a Covey könyvnek is :)

Melki 2018.12.01. 19:05:24

@Susta.Man:
Ne érts félre, jó könyv, csak túlzásnak érzem a hypeot körülötte, de lehet hogy csak azért, mert sok olyan könyvet olvastam előtte ami rá is hivatkozik.

Egyébként már meg is vettem Az ego az ellenséget és az Érzelmi intelligenciát. :)

Susta.Man 2018.12.01. 21:07:39

@Melki: WoW! Már megérte összedobni ezt a listát! Várom a véleményeket majd! :)
süti beállítások módosítása