Fenntartható Ember

te miből iszod a vizet?

2018. december 06. 21:26 - Susta.Man

vizespalack.jpgAmikor először kezdtem el csak vizet inni egy hónapon át, hamar rájöttem, hogy sokkal több vízre van szükségem, mint amit addig megittam egy nap. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha megvesszük a palackos ásványvizet, azt tudjuk otthon is inni, és magunkkal is vihetjük. 

Na de PET palackos megoldás nem éppen fenntartható, ezért ez manapság próbálom elkerülni, ahogy csak tudom. Számoljunk egy picit: vegyük azt, hogy naponta 3 liter vizet szeretnék meginni, egy nagyobb méretű ásványvíz 1,5 literes, tehát napi kettőt elfogyasztok. Ez 30 nap alatt 60 műanyagpalack, amit csak egyedül én termeltem. Egy négy fős háztartásban ez már 240 palack egy hónapban. És ez épp csak a napi vízfogyasztást fedezi.

Tovább
41 komment

mit olvass jövőre? - olvasólista 2019

2018. november 30. 10:57 - Susta.Man

willsmithreading.jpg

Az, hogy olvasni jobb dolog-e, vagy tévét nézni, vagy a kelleténél többet lógni a social media-n, nem is lehet kérdés. Mégsem mindig könnyű, legalábbis nekem sokszor nem könnyű, hiába tudom teljesen biztosan, hogy melyiket kellene választanom. Persze vannak az igazi könyvmolyok, akik nem is tudják valószínűleg elképzelni, hogy hogy tudnak a többiek annyi sorozatot nézni, mikor olvashatnának is! Na, hát én biztosan nem ilyen vagyok.

Tovább
4 komment

hogyan (ne) vágj bele a száraz novemberbe

2018. október 31. 01:57 - Susta.Man

Nagyon örülök, hogy páran már látták a tegnapi bejegyzést a kihívásról, és annak még inkább, hogy jópár ember be is vállalta a dolgot, ahogy az látszik itt a Facebook eseményben is! Az is feltétlen örömmel tölt el, hogy többen több szálon elindították már ezt a kezdeményezést, és hogy évek óta csinálják, és hogy mindennek média visszhangot is tudtak adni, ez nagyon jó! Viszont van egy dolog, ami engem nem hagy annyira nyugodni, és ezt szeretném rendbe tenni, amennyire csak tudom.

Tovább
Szólj hozzá!

ez történik, ha 30 napig csak vizet iszol.

2018. október 29. 21:34 - Susta.Man

- avagy légy kemény, és mondj egy ALL IN-t a száraz novemberre!

Pár évvel ezelőtt hallottam először a száraz hónap kifejezést. Ez azt jelenti, hogy 30 napon át nem iszol semmi alkoholt. Megtetszett a dolog (értsd: éreztem, hogy rám férne), és úgy döntöttem, én is kipróbálom: 2015 februárt írunk. Ha jól emlékszem, valahol az ötödik nap tájékán bukhattam el ezt a kihívást. Már nem emlékszem a részletekre, de valószínűleg az történt, hogy alkoholt ittam. Valószínűleg hatalmába kerített egy olyasmi érzés, hogy “tökmindegy, majd megcsinálom máskor ezt a szart az egy hónapos kihívást!” Ezután egy ideig természetesen nem került újra elő ez a téma.

Nagyjából egy évvel később a kezembe akadt egy angol nyelvű cikk: “Ez történik, ha 30 napig csak vizet iszol”. Hm… belenéztem:

Tovább
Szólj hozzá!